Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ιός του Δυτικού Νείλου


Ο Ιός του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ ή WNV - WEST NILE VIRUS) ανήκει στην οικογένεια Flaviviridae και συναντάται στις τροπικές και εύκρατες περιοχές. Μολύνει κυρίως πουλιά, αλλά είναι δυνατή η μετάδοσή του και σε ανθρώπους, άλογα, σκυλιά, γάτες, σκίουρους και κουνέλια.
Επεξεργασία εικόνων από ηλεκτρονικά μικροσκόπια αποκάλυψε στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης του ιού, πρωτεϊνικές δομές παρόμοιες με αυτές του ιού του δάγκειου πυρετού που ανήκει και αυτός στο γένος Flavivirus της οικογένειας Flaviviridae.


Συμπτώματα:

  • Ο ιός, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Περίπου ένα στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με ΙΔΝ θα αναπτύξει σοβαρή ασθένεια. Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία στον αυχένα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή ατονία, απώλεια όρασης, μούδιασμα ακόμη και παράλυση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, και νευρολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι και μόνιμες.
  • Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ηπιότερα σε μερικούς ανθρώπους. Μέχρι 20% των ανθρώπων που μολύνονται έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, και μερικές φορές πρησμένους λεμφαδένες ή δερματικά εξανθήματα στο στήθος, το στομάχι και την πλάτη. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγες ημέρες, αν και, ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν αρρωστήσει για μερικές εβδομάδες.
  • Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στους περισσότερους ανθρώπους. Περίπου το 80% των ατόμων (περίπου 4 στα 5), που έχουν μολυνθεί από τον ΙΔΝ δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα,

Τρόπος εξάπλωσης/μετάδοσης του ιού:
  • Μολυσμένα κουνούπια. Τις περισσότερες φορές, ο ΙΔΝ μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται με μολυσμένα πτηνά. Μολυσμένα κουνούπια μπορεί στη συνέχεια να εξαπλώσουν τον ιό σε ανθρώπους και άλλα ζώα.
  • Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις, και από μητέρα σε παιδί. Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων ο ΙΔΝ έχει επίσης εξαπλωθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος, μεταμοσχεύσεων οργάνων, θηλασμού και ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα στο βρέφος.
  • ΟΧΙ με το άγγιγμα: Ο ΙΔΝ δεν μεταδίδεται μέσω της απλής επαφής όπως άγγιγμα ή φιλί από ένα άτομο με τον ιό.
  • Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω ιατρικών διαδικασιών είναι πολύ χαμηλός. Όλες οι δωρεές αίματος ελέγχονται για τον ΙΔΝ πριν χρησιμοποιηθούν.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης ΙΔΝ μέσω μεταγγίσεων αίματος και μεταμόσχευσης οργάνων είναι πολύ μικρός, και δεν πρέπει να αποτρέπει τα άτομα που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώσει και να συμβουλέψει σχετικά.
  • Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω της κύησης και της γαλουχίας είναι στο στάδιο της αξιολόγησης. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά.
Χρόνος δράσης του ιού:
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα μεταξύ 2 και 14 ημερών (περίοδος επώασης), μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι.

Ομάδες υψηλού κινδύνου προσβολής από τον ιό:
Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τα σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας, γι’αυτό και θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε τσιμπήματα από κουνούπια.

Τρόποι αντιμετώπισης:
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για λοίμωξη από τον ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με συμπτώματα πιο ήπια, οι μολυσμένοι απο τον ιό εμφανίζουν απλό πυρετό και πόνους που περνούν από μόνα τους, αν και ακόμη και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι έχουν αρρωστήσει για μερικές εβδομάδες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνήθως είναι αναγκαία η αντιμετώπιση σε νοσοκομείο όπου μπορεί να δωθεί υποστηρικτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών, βοηθεια στην αναπνοή και νοσηλευτική φροντίδα.

Πρόληψη από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
Ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ΙΔΝ είναι να αποτρέψουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
  • Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε ενδεδειγμένα εντομοαπωθητικά. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.
  • Πολλά κουνούπια είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και την αυγή. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό και φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια αυτές τις ώρες ή ακόμη αποφύγετε την διαμονή σας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κουνουπιέρες στα παράθυρα και τις πόρτες σας για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω.
  • Φροντίστε να ελέγξετε και να απομακρύνετε τους τόπους αναπαραγωγής των κουνουπιών όπως λιμνάζοντα νερά, νερά σε γλάστρες, κουβάδες και βαρέλια. Αλλάξτε συχνά το νερό στο πιάτα των κατοικιδιών σας και αδειάστε τη φουσκωτή πισίνα σας ή άλλα παιχνίδια με νερό όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω ΙΔΝ:
Η ηπιότερες μορφές της ασθένειας αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό και οι ασθενείς δεν χρειάζεται απαραίτητα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για αυτή τη μόλυνση. Εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα, όπως είναι ασυνήθιστα σοβαρές κεφαλαλγίες ή σύγχυση, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική βοήθεια. Τα έντονα συμπτώματα της ασθένειας του ΙΔΝ συνήθως απαιτούν νοσηλεία. Οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, εάν αναπτύξουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να γείρουν υποψίες για προσβολή από τον ΙΔΝ.


Πηγή: Αρθρο δημοσιευμένο στον τύπο - ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου