Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η Βρογχοσκόπηση. Τι είναι, πως γίνεται


Η βρογχοσκόπηση έχει σκοπό είτε να διαγνώσει είτε να αποκλείσει διάφορες ασθένειες. χρησιμοποιείται για την άμεση εξέταση της τραχείας και των μεγάλων βρόγχων.

Είναι ένας απλός, άμεσος και αξιόπιστος τρόπος εξέτασης των πνευμόνων. Γίνεται με την είσοδο στον πνεύμονα, μέσω της μύτης ή του στόματος, ενός λεπτού σωλήνα, με οπτική ίνα στο άκρο (εύκαμπτο βρογχοσκόπιο)
Είναι εξέταση απλή εφόσον διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 10-15 λεπτά.

Ενδείξεις για βρογχοσκόπηση είναι η παρουσία σκιάσεων στην ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος, μια πνευμονία που δεν υποχωρεί με τα συνήθη αντιβιοτικά, η διερεύνηση ενός χρόνιου βήχα ή μιάς αιμόπτυσης, η λήψη βιοψίας, για την παρακολούθηση της πορείας μίας νόσου ή για την αφαίρεση ξένου σώματος από τον αναπνευστικό σωλήνα.


Σπάνια η βρογχοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν ληφθεί εξειδικευμένο δείγμα για βιοψία από τον πνευμονικό ιστό και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει την «κατάρρευση» του πνεύμονα - πνευμοθώρακα. Σοβαρές επιπλοκές συμβαίνουν σε λιγότερο από 1 στις 1000 βρογχοσκοπήσεις. Οι περισσότεροι που κάνουν βρογχοσκόπηση δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Η μύτη και ο λαιμός μπορεί να είναι λίγο ερεθισμένοι για μια ημέρα περίπου. Αν πάρθηκε δείγμα για βιοψία μπορεί να εμφανιστεί λίγο αίμα στα πτύελα αρκετές φορές την επόμενη ημέρα.

Βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο:
Το άκαμπτο βρογχοσκόπιο, που είναι σαν ένα λεπτό, ευθύ τηλεσκόπιο, δεν χρησιμοποιείται συχνά. Μπορεί να είναι αναγκαίο μόνο για ορισμένες διαδικασίες (μαζική αιμόπτυση, για την εφαρμογή του λέιζερ, την τοποθέτηση στεντ και άλλων επεμβατικών τεχνικών) και στα παιδιά. Για την χρησιμοποίησή του απαιτείται γενική αναισθησία

Αν δεν μπορείτε να δείτε το video από κινητό, μπορείτε να το δείτε από εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=F7OztWEB9PQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου