Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιές προληπτικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε για το αναπνευστικό σας σύστημα και κάθε πότε


Η σύγχρονη άποψη για την υγεία στρέφει όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.

Για τους υγιείς μη καπνιστές χωρίς συμπτώματα και ιστορικό από το αναπνευστικό που δεν εκτίθεται επαγγελματικά σε ρύπους, συνιστάται κλινική εξέταση με το στηθοσκόπιο κάθε χρόνο μετά τα 35 και μια ακτινογραφία θώρακα κάθε 2-3 χρόνια μετά την ηλικία των 45 ετών.

Στους καπνιστές όμως, είναι επιβεβλημένη η σπιρομέτρηση (πατήστε ΕΔΩ) μία φορά το χρόνο, από την ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να καπνίζουν, καθώς και η ετήσια ακτινογραφία θώρακα μετά την ηλικία των 35-40 ετών.

Επί πλέον, οι έχοντες χρόνια διαπιστωμένη πνευμονική νόσο, (ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα - ΕΔΩ, συστηματικά νοσήματα, πνευμονική ίνωση κλπ.), καλό θα ήταν, εκτός των παραπάνω, να εξετάζονται προληπτικά κάθε αρχές φθινοπώρου, προκειμένου και να τους χορηγούνται τα απαραίτητα εμβόλια (αντιγριπικό - ΕΔΩ, ενδεχόμενα για τον πνευμονιόκοκκο - ΕΔΩ) και να δίνονται οι πρέπουσες οδηγίες για το πως θα αντιμετωπίσουν τις διάφορες καταστάσεις (λοιμώξεις κλπ), της ψυχρής εποχής του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου