Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας για όσους υποφέρουν από άσθμα


Με την έλευση του ψυχρού και υγρού καιρού, μια δύσκολη εποχή του χρόνου αρχίζει για τα άτομα με άσθμα. Ο καιρός διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η εισπνοή κρύου αέρα, προκαλούν συχνά αιφνίδια στένωση των αναπνευστικών οδών και σοβαρή δύσπνοια.
Τα συμπτώματα του άσθματος εμφανίζονται συνήθως υπό μορφή ξηρού βήχα, πίεσης στο στήθος και ταχείας εμφάνισης δύσπνοιας, π.χ. κατά την ανάβαση σκαλοπατιών, σφύριγμα της αναπνοής κυρίως κατά την εκπνοή (τα λεγόμενα “γατάκια”).
Συχνές διαταραχές του ύπνου. Όσο νωρίτερα ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ασθματικοί ασθενείς, τόσο πιο σοβαρό είναι το άσθμα τους.
Οι ασθματικοί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή και τακτική χρήση των φαρμάκων τους, ιδίως όταν τους έχουν συνταγογραφηθεί συσκευές εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης). Πρέπει να γνωρίζετε πάντως ότι  η μακροχρόνια χορήγηση των εισπνεόμενων στεροειδών δεν έχει παρενέργειες όπως έχουν οι ενέσιμες μορφές ή τα δισκία κορτιζόνης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους είναι λιγοστές, ανύπαρκτες πρακτικά, σε σύγκριση με εκείνες των δισκίων αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, είναι ασήμαντες μπρος στους κινδύνους του άσθματος όταν αυτό δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ένα μικρό ποσοστό μόνο των ασθενών που λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή παραπονούνται για ξηροστομία, που οφείλεται σε μυκητώδη στοματίτιδα που αναπτύσσουν ή για βράχνιασμα της φωνής. Οι τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των εισπνεόμενων φαρμάκων μειώνονται στο ελάχιστο με το απλό ξέπλυμα του στόματος (γαργάρες) ύστερα από κάθε λήψη.
- Πίνετε αρκετά υγρά (2-3 λίτρα την ημέρα)

- Φροντίστε ώστε το σπίτι και το γραφείο να μην έχουν υπερβολική ζέστη (20°C  είναι η βέλτιστη θερμοκρασία - έχει φροντίσει βέβαια η τρόικα γι’αυτό για τους περισσότερους από εμάς...)

- Αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού και του γραφείου αρκετές φορές την ημέρα
- Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε βαριά κλινοσκεπάσματα, επειδή συσσωρεύουν σκόνη.

- Ελέγχετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ειδικό πνευμονολογικό εργαστήριο.

Περισσότερα για το άσθμα, σε άλλο άρθρο μου (http://spiromed.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου