Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Νεώτερες Θεραπείες για τη ΧΑΠ: Συνέδριο ERS Βαρκελώνη (Σεπτέμβριος 2013)



Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι με τη χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας μία φορά την ημέρα, οι ασθενείς εμφανίζουν καλύτερη ρύθμιση και βελτίωση της δύσπνοιας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία σειρά νέων θεραπειών:
Μηλεϊνική ινδακατερόλη, (Onbrez® Breezhaler®): είναι ένας β2-αδρενεργικός αγωνιστής μακράς δράσης (LABA), ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τη ΧΑΠ, η οποία παρέχει κλινικά σχετική 24ώρη βρογχοδιαστολή σε συνδυασμό με ταχεία έναρξη της δράσης στην πρώτη δόση (Κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα)

Βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο, (Seebri® Breezhaler®): είναι ένα νέο φάρμακο της τάξης των αντιμουσκαρινικών μακράς δράσης (LAMA) που παρέτεινε σημαντικά τον χρόνο έως την πρώτη μέτρια/σοβαρή παρόξυνση της ΧΑΠ και μείωσε τη σχετιζόμενη με αυτή νοσηλεία (θα κυκλοφορήσει σύντομα και τη χώρα μας).

Το QVA149 είναι ένας υπό έρευνα εισπνεόμενος άπαξ ημερησίως χορηγούμενος συνδυασμός μηλεϊνικής ινδακατερόλης και Βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου σταθερής δόσης.

Επιβεβαιώνουν τη σημαντική βελτίωση της εικόνας των πασχόντων, υπερέχοντας σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση 50 mcg Βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου μία φορά την ημέρα, παρέχει ταχεία και σταθερή βρογχοδιαστολή, καθώς και μείωση των παροξύνσεων και των συμπτωμάτων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της εν λόγω αγωγής είναι παρόμοια έως καλύτερα, σε σύγκριση με τα επίπεδα της υπάρχουσας.

Το QVA149, άπαξ ημερησίως χορηγούμενος συνδυασμός μηλεϊνικής ινδακατερόλης και Βρωμιούχου γλυκοπυρρονίου σταθερής δόσης - έδειξε ανώτερη βρογχοδιαστολή βελτιώνοντας σημαντικά την πνευμονική λειτουργία συγκριτικά με υπάρχουσες θεραπείες για τη ΧΑΠ.

(Μελέτες SHINE, ILLUMINATE, ENLIGHTEN, GLOW1, GLOW2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου